Historiska Hantverkslägret

Hantverksläger i genuin järnåldersmiljö

Vi laddar nu om till sommaren 2023. Håll utkik!

En arena för experter, vana utövare och amatörer att mötas på. Tillsammans ökar vi kunskapen om- och intresset för äldre slöjd och hantverk! Lägret innefattar heldagskurser, workshops, föredrag och gemensamma kvällsaktiviteter och bastu.

Forntida fiberflätning, smide, trä med mera!

Läs mer om kurserna som var 2022 nedan. Information om kurser 2023 kommer under våren.

Kurser som hölls 2022:

Tälja kreativt (två kurser/teman) – Anja Sundberg
Forntida växtfiberflätning (två kurser/teman) – Eva Ijsveld
Historiskt smide (två kurser/teman) – Robert Björk
Skogsslöjd (två kurser/teman)– Johan Forsberg
Växtfärgningens konst och historia – Maria Neijman
Pigment, färg, måleri på historiskt vis (två kurser/teman) – Mark van der Aa
Grundläggande täljning – Mattias Broström/Andreas Sohlberg

Dessutom: Workshops/prova på Nålbindning, örtvandring/ätliga växter, glaspärletillverkning i medeltida kupolugn.

Barn är välkomna. Dock är inte slöjdkurserna till barn. Medföljande anhöriga vuxna/barn som inte deltar i kurserna får följa med till reducerat pris. En särskild barnlägeraktivitet kan anordnas vid förfrågan, om det blir en grupp!

Hantverkslägrets kurser

Du väljer en av nedanstående kurser för lördagen, och en av kurserna för söndagen. OBS: Varje kurs har ett begränsat antal platser. Vi meddelar dig om en kurs blivit full, och hör med dig om du i stället har ett andrahandsval.

Tälja kreativt – Anja Sundberg
Anja Sundberg är känd för sitt innovativa tänkande när det gäller täljning. Hon skapar allt från bruksföremål till fantasifulla leksaker. Hon är inte bara en skicklig och kreativ slöjdare utan även en mycket omtyckt pedagog. Hon håller i två olika kurser varav en är inriktad på bruksföremål, den andra är mer kreativt skapande.

 • Lördag: Skedar och slevar

Under Anjas vana ledning får du lära dig att tälja din egen sked eller slev i färskt trä. Att tälja en sked är lite som teckningens kroki, det går aldrig att bli fullärd.

 • Söndag: Skapa en lekfull burk

Anja visar hur du tillverkar en krympburk. Med hjälp av handverktyg holkas en bit av en trädstam ut ur färskt virke. En torr botten krymper fast i samband med torkningen.

Forntida Växtfiberflätning – Eva Ijsveld
Eva Ijsveld är textilslöjdare och forntekniker från Nederländerna med specialitet på historisk dräkt, fiber och korgflätning. Hon har rekonstruerat allt ifrån forntida fiskfällor och Ismannen Ötzis dräkt, till romerska frisyrer. Hon har arbetat med rekonstruktioner för många museer internationellt. Under kursen får du lära dig materialkunskap och tekniker för att använda säv, gräs, bark och nässlor för att tillverka rep och förvaring. Eva är en engagerad pedagog (kurserna hålls på engelska.)

 • Lördag: ”Fibra” och tvinna med brännässla.

Under kursen samlar vi in och bereder olika växtbaserade material såsom nässlor och andra fibrer. Rekonstruktioner av arkeologiska fynd används som inspiration för att pröva de äldsta textilteknikerna, tvinna fibrer till  tråd, garn, snören och rep.

 • Söndag:

Skapa förvaring av naturfiber. Vi går igenom forntida processer att samla in och bereda olika växtbaserade material. Fokus ligger på lindbark. Vi ser på rekonstruktioner av arkeologiska fynd av de äldsta textilteknikerna som inspiration. Vi börjar linda en korg av naturfiber av gräs, lindbark eller säv.

Historiskt smide – Robert Björk
Robert Björk lär ut historiskt smide med träkol och blåsbälg med fokus på de praktiska redskapen. Robert har smitt professionellt i över 20 år och utför såväl abstrakt gestaltning som att rekonstruera nitade järnåldersgrytor. Som pedagog är han tålmodig och metodisk.

 • Lördag: Tillverka ett eldstål

Detta kräver fokus på värme och noggrannhet i slaget. Du får även lära dig om härdning. Vi lär oss även om elduppgörningen och dess redskap. (använd gärna eldstålet till Johans kurs)

 • Söndag: Förhistoriska bruksföremål

Kanske vet du redan vad du vill tillverka och här får du lära dig att skapa efter eget huvud. Svårighetsgrad och föremål, anpassas efter din förkunskap, tex en kniv, ”Hästskoformad fibula” ringspänne, eller en ”Bodkinspets” med holk för skaftfästet.

Skogsslöjd – Johan Forsberg

Johan Forsberg vill få fler att uppskatta naturen hållbart, och lär ut behovsslöjd och lägerliv i skog och mark. Det är lätt att tänka sig att vi behöver ha många prylar och mycket utrustning när vi går ut på vandring när det vi egentligen behöver bära med oss främst är kunskap. Under Johans kurser får du lära skogens vardagskunskaper som berikar och förenklar din vandring och lägerliv.

 • Lördag: Slöjden i skogen

Under Johans ledning får vi lära oss att tillverka det vi behöver av det vi hittar runt om kring oss i skogen. Det kan tex handla om hjälpmedel för att laga mat eller ordna tak över huvudet. När vi är klara lämnas det brukade åter tillbaka till naturen.

 • Söndag: Eld från förr till nu

Här får du lära dig eldens konst. Med början från stenålderns metoder arbetar vi oss fram in i modern tid. Vi lär oss att göra upp eld med hjälp av bågdrill och friktion till moderna eldstål och tändstickor.

Växtfärgningens konst och historia – Maria Neijman
Maria Neijman är slöjdare och utbildad hemslöjdskonsulent med långvarig och djupgående kunskap i textilhistoriska hantverk. Hon är en skicklig växtfärgare och handväverska. Hon brinner för medeltida dräktskick och historiska textilier, som hon lär ut med stort engagemang.

 • Lördag: Växtfärgning

Under kursen lär Maria lär ut hur du färgar garn och tyg med hjälp av färgämnen från naturen. Du får lära dig vilka växter du kan samla själv och hur du bereder dem samt en del grundläggande färgningskemi. Vi kommer huvudsakligen att färga på ull under kursen.

Pigment, färg, måleri på historiskt vis – Mark van der Aa
Mark van der Aa är en mångkunnig och hängiven slöjdare och hantverkare från Nederländerna som specialiserat sig på rekonstruktioner av historiska miljöer främst från medeltid. Han skapar bland annat medeltida muralmåleri från grunden. (kurserna hålls på engelska).

 • Lördag: Medeltida färgtillverkning från grunden.

Under kursen lär du dig om medeltida väggmåleri och går igenom tekniker för att göra färg av naturliga material. Den praktiska delen innebär att lära sig använda jordpigment, organiska pigment och metalloxider för att göra egen Tempera-färg.

 • Söndag: Medeltida trämåleri.

Denna kurs lär dig om medeltida måleri på trä och medeltida tekniker för att göra färg av naturliga material. Du lär dig tekniker att måla på trä såsom de gjorde under medeltiden.

Grundläggande täljning – Mattias Broström/Andreas Sohlberg
Mattias och Andreas är båda hemslöjdskonsulenter och har mycket lång erfarenhet av att tälja med kniv och yxa. De håller varsina grundkurser i täljning under helgen där du får lära dig allt från grundläggande täljgrepp till att slipa och underhålla dina verktyg. Kursen ges 2 gånger.

 • Lördag: Grundläggande täljning Mattias Broström

Under kursen får du lära dig allt du behöver för att börja med täljning. Vi går igenom täljgrepp och tekniker och tillverkar enkla föremål. Under tiden pratar vi verktyg och material, färskt och torrt virke, krympning och böjning mm.

 • Söndag: Grundläggande täljning Andreas Sohlberg

Under kursen får du lära dig allt du behöver för att börja med täljning. Vi går igenom täljgrepp och tekniker och tillverkar enkla föremål. Under tiden pratar vi verktyg och material, färskt och torrt virke, krympning och böjning mm.

Hantverkslägrets upplägg

Storholmen arkeologiska friluftsmuseum

8 juli: Ankomst från kl. 16.00. Information om upplägg, visning av museiområdet. En grillad måltid serveras med tunnbröd som du själv bakar över glöden. Workshop/prova-på nålbindning samt glaspärletillverkning i medeltida kupolugn för de hugade, hantverkande och lägereldsmys. Vedbastun, som rymmer ca 18 personer åt gången, hålls varm till kvällen.

9 juli: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. (se kurserna nedan). 12.30 Smörgåslunch med kaffe/te. Föredrag/workshop om ätliga örter före middagen som serveras runt kl. 18.00. Bastun är uppvärmd.

10:e juli: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. (se kurserna nedan). Middag serveras kl 17.00, därefter avfärd.

Friluftsmuseet har en långhall, örtagårdar och flera rekonstruerade vikingahus. Blir vädret dåligt har vi tak över huvudet. Det ligger vackert vid Norra Malma naturreservat och gravfält vid sjön Erken. Efter hantverksdag och middag är det skönt med en bastu och ett dopp.

 • Vedeldad bastu som rymmer 18 pers vid sjökanten. WC och RWC och varmvatten finns.
 • Boende: Du bor i eget tält, men ett fåtal gemensamma sovplatser i tygtält kan ordnas vid önskemål. Kontakta oss på: info@storholmen.org. Ca 2 kilometer ifrån museet finns även ett vandrarhem, Norrmalma Kursgård.
 • Boka externt vandrarhem: margarita.judina@ebc.uu.se