Bo som en viking

Du bor i ett autentiskt vikingahus i friluftsmuseet. Det finns gott om tid för eftertanke och reflektion. Du lagar din egen autentiska måltid över elden. Till kvällen kan du basta och hoppa i sjön. Är du modig kan du hoppa från utkiken på klipporna. Kanske vågar du dig på en skymningsvandring bland de 165 gravhögarna, då du kan spana efter vårt korp-par, som trivs i ekarnas kronor.

Vikingabyn ligger vidunderligt vackert vid sjön Erken och ett naturreservat med månghundraåriga ekar och vikingatida gravhögar.

Failed to process blocks/content-split template

Måltid
Middagen är sammansatt utifrån arkeologiska fynd och tillgång efter säsong. Kött, eller veganskt/vegetariskt efter önskemål. Klockan 8.00 levereras frukostkorgen, även den med autentiskt innehåll. (Exempel, ägg, bröd, smör, bär, nötter, ost, te att koka över elden.) Om du vill ha något mer ät- eller drickbart till kvällens lägereld, kanske lite vin till middagen får du gärna ta med det.

OBS: Om du önskar välja bort kött eller fiskprodukter eller är allergisk behöver det meddelas vid bokningen.

Boende

Enkel bädd i vikingahus för 4–6 personer. Bäddarna är ej alltid ”standardstorlek”, utan anpassade till husen. Halmmadrass att sova på, halmstoppad kudde. Ett av husen har vanliga madrasser. Lakan i naturlin samt yllefilt. Önskas andra bekvämligheter som sovsäck eller egen kudde kan detta förstås medtagas. Då vi är försiktiga med eld i husen nattetid, finns ofarliga ”ljus” att låna som passar särskilt bra för barnfamiljer!

Ulvar och Alvas hus (halm- och hundfritt)

Max 5 personer
Pris för hela huset en natt: 3.600 kr
+300 kr extra för en extrabädd (om ni är fem)
Måltidskorg ingår

Två dubbelbäddar 120 cm finns (med madrass, ej halm eller hund i huset p.g.a. allergener, dock vistas katt här emellanåt). En extra bädd kan ordnas på golvet för medföljande barn tex.

Här bor vanligen Alva, Ulvar och lilla Torsten Huset är byggt i skiftesverk och lerklining. Lerväggen är gjord av lera och kobajs, taket av torv, golvet har trätiljor. Huset byggdes av Ulvar med hjälp av fru och svärmor. Han var blott 20 år vid byggstarten och utvecklade sedan sitt kunnande som timmerman. Många år senare fick han det ärofyllda uppdraget att bygga vår stora långhall!  Notera gärna figuren på dörrhandtagets insida som vakar över er.
Varmt välkomna hälsar Alva och Ulvar.

Grophuset

Max 4 personer
Pris för hela huset en natt: 3.600 kr
Måltidskorg ingår

Två väggfasta bäddar, 120 cm bredd. (bäddarna är något kortare än standard, Tåflirt kan uppstå, om personerna i båda sängarna är 1,90 cm resliga.)

Det lilla grophuset kallas så för det är lite nedgrävt i marken. Dylika hus användes till förråd, hantverkshus, som vävstugor och bostäder för enkelt folk och trälar, bland annat. Det är byggt med vidjor från skogen, lera från sjön, kobajs och halm. Det har skönt trägolv och ett robust trätak. Det är vikingabyns första byggnad som stod klar 1998. Här har tre generationer barn växt upp! Nu bor här vanligen byns båtbyggare tillika hirdledare Birger, som byggt vikingabyns lilla fina båt Gokstadfäringen. Här bor även den mångkunniga sånglärkan Torun och två glada telningar.
Varmt välkomna hälsar er familjen.

Hirdens hus

Max 6 personer
Pris för hela huset en natt: 4.800 kr
Måltidskorg ingår

Tre väggfasta bäddar 90 cm bredd vardera, en fristående bädd 90 cm bred, samt en dubbelbädd 120 cm bred. (För en autentisk upplevelse av ett trångbott bondehushåll kan förstås även någon av 90-bäddarna delas, ”flätet” som vi kallar det.)

Huset är byggt i skiftesverk och har jordgolv. I detta hus har vikingabyns innevånare och besökare samlats runt sagoberättaren i tjugo år. Ibland tjänar det som runskola för stora och små. På loftet bor vår smed Assar Brokk på sommaren, men det är farligt högt och endast till för vår smidiga och seniga 70-åriga rospigg. Han hälsar välkommen och låter lite barskt hälsa: Den som ej klättrar kan ej falla!

Övrigt

Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga skor, varma kläder för kalla nätter och badkläder.