Historiska Hantverkslägret 12-14 juli

Hantverksläger i genuin järnåldersmiljö

En arena för experter, vana utövare och amatörer att mötas på. Tillsammans ökar vi kunskapen om- och intresset för äldre slöjd och hantverk! Lägret innefattar heldagskurser, workshops, föredrag och gemensamma kvällsaktiviteter och vedeldad bastu vid sjön. Nu pågår planeringen för lägret 2024!
Frågor? Maila: hantverkslager@storholmen.org, eller ring: 070-7424009.

Snart kan du boka årets hantverksläger!
Bokningslänken nedan fungerar från 1 april 2024

Forntida korgflätning, spånad, trä med mera!

Nu planeras kurserna för 2024.  Mer information kommer!

 

Tidigare lägrets kurser 2023:

  • Korgflätning
  • Växtfiberflätning
  • Växtfärgningens konst och historia
  • Guldskinnsbroderi
  • Laga mat över öppen eld
  • Spånad för nybörjare
  • Historisk spånad med ullfäste
  • Tälja en ätsked
  • Tälj en slev ur krokvuxet ämne
  • Trådtjack, så kallad luffarslöjd
  • Tälj en bandgrind
  • Grundkurs i täljning
  • Slöjdklubb 10-15 år 

Dessutom: Workshops/prova på nålbindning, örtvandring/ätliga växter, smide med träkol. Barn är välkomna. Slöjdklubb för barn 10-15 år.  Medföljande anhöriga vuxna/barn som inte deltar i kurserna får följa med till reducerat pris.

Hantverkslägrets kurser

Du väljer en av kurserna för lördagen, och en av kurserna för söndagen. Workshops ingår. OBS: Varje kurs har ett begränsat antal platser. Först till kvarn!

 

Trådtjack, luffarslöjd med Jenny Frohagen

Luffarslöjd – även kallat trådtjack är en benämning på en form av metallslöjd. I denna kurs kommer du att böja, tvinna och surra metalltrådar för att göra bland annat krokar, vispar, brödnaggar, korgar, ljusstakar med mera.

Tekniken har fått sitt namn från de luffare som förr vandrade runt från gård till gård och sålde föremål som de själva tillverkade med hjälp av enkla tänger och järntråd. Den som inte hade arbete kunde bli arresterad för lösdriveri. Nuförtiden har luffarslöjden blivit trådkonst
och utövas av såväl konsthantverkare som slöjdare.

Jenny är till vardags adjunkt vid Institutionen för bild- och slöjdpedagogik på Konstfack i Stockholm där hon utbildar framtidens slöjdlärare. Hon har slöjdat sedan barnsben och är specialiserad på hårdslöjd inom trä och metall. Hon är en mycket skicklig och uppskattad pedagog.

Tälj en slev ur ett krokvuxet ämne med Bengt Waldemarsson

Här får du lära dig att tälja en slev ur ett krokvuxet ämne. Du börjar med att klyva ett ämne och med hjälp av yxa tälja fram en slev där formen anpassas efter ämnets böjda fibrer. Det gör att sleven kan ges en tunn och smäcker form men ändå få en hög styrka. Viss kunskap av att använda kniv och yxa är önskvärt.

Bengt kallar sig allt oftare slöjdare även om slöjdandet i praktiken är en bisyssla men en primärsyssla mentalt. Med rötter i Västerbotten har hantverket och slöjden gått i generationer. Farfarsfar och farfar tillverkade tjärtunnor och var skickliga hantverkare och slöjdare. Mycket av inspirationen till hans hantverk kommer från den traditionella bruksslöjden med tillverkning av slevar, skedar och skålar.

Korgflätning med Eva Ijsweld

Korgflätning är ett uråldrigt hantverk som har utförts från förhistorisk tid fram till idag. I denna introduktionskurs till korgflätning lär vi oss att göra en enkel rund mellanstor pilkorg. Vi börjar med den runda botten, lägger sedan till ståndare och arbetar oss uppåt. Mot slutet av dagen tillverkar vi bärhandtag till korgen.

Du behöver inte ha några förkunskaper då vi börjar från grunden. Ta gärna med en sekatör och täljkniv om du har.

Eva är en professionell slöjdare och hantverkare från Holland samt en mycket efterfrågad lärare. Hon arbetar uteslutande med naturmaterial och gör ofta rekonstruktioner åt museer runt om i världen.

Spånad från nybörjare med Anna Macnaughton Lindemark

Under den här kursen möter vi material, redskap och tekniker för handspånad, och använder en enkel bottentyngd slända för att spinna ull. Vi provar olika tekniker för att bereda och spinna ullen, och olika sätt att tvinna. Vi tittar också på hur man efterbehandlar garnet och vilka typer av garn som lämpar sig för vilken användning. Du lär dig alla steg för att kunna tillverka ditt eget garn.

Inga förkunskaper krävs. Bottentyngda sländor finns att köpa av kursledaren. Ull att arbeta med ingår i kursavgiften. Övrigt material och redskap finns att låna. Ta gärna med egna redskap och material!

Anna har spunnit garn sedan 2007, med korta avbrott för mat och sömn. Hon samverkar med Hemslöjden Västra Götaland, Bohuslin och brittiska AGWSD, samt ett flertal museer, och de historiska föreningarna Battle of Wisby, Hornbore ting och Kongshirden.

Växtfärgning med Maria Neijman

På denna kurs får du lära dig att färga garn med ett antal olika växtfärgningspigment. Vi kommer att jobba med både inhemska och importerade växter som använts i Skandinavien under minst 1000 år. Det blir: rött, gult, rosa, grönt och brunt. Du får också lära dig hur du med enkla medel kan justera nyanser och skapa en större färgpalett. Ta med gärna med gummihandskar och oömma kläder.

Maria är tidigare hemslöjdskonsulent och textil slöjdare med mångårig erfarenhet kring växtfärgning på textil men också handsömnad och vävning. Till vardags driver hon företaget Historical Textiles tillsammans med Amica Sundström.

Laga mat över öppen eld med Elle Nikishkova

Under denna kurs får du lära dig att laga mat med gröna primörer som ni hittar i naturen runt omkring Storholmen. Ätliga blommor, örter och blad. Vi täljer fjäderstickor, hugger ved, bakar i fältugn och njuter av friheten att kunna laga mat över öppen eld som människor gjort i svunna tider. Du lär dig att ta ditt friluftsliv till nästa nivå.

Elle är en passionerad utekock som älskar eld, skog, bushcraft, svampplockning och driver företaget Elles utemat. Hon har en svampkonsulentutbildning och arbetar mycket med kurser och events.

Grundläggande täljning med Mattias Broström och Andreas Sohlberg

Under kursen får du lära dig allt du behöver för att börja med täljning. Vi går igenom täljgrepp, tekniker och tillverkar enkla föremål. Under tiden pratar vi verktyg och material, färskt och torrt virke, krympning och böjning mm.

Mattias är hemslöjdskonsulent och har lång erfarenhet av att tälja med kniv och yxa. Han har stor kunskap om trä och trädslag, verktygsslipning och en massa annat. Han är också en väldigt trevlig prick!

Andreas är slöjdare med specialisering på forntida teknik. Han har lång erfarenhet av att tälja med kniv och yxa precis som Mattias. Han är tidigare hemslöjdskonsulent med stor kunskap om en massa konstiga material och ålderdomligheter.

 

Spiralbunden korg av naturfiber med Eva Ijsveld

En kurs som lär dig använda fibrer från naturen. Spiralformning är tekniken vi känner till från gamla bikupor. Materialknippen är bundna tillsammans i en spiral. För denna spiralvävteknik kan många material användas, till och med gamla t-shirts och textilier kan omvandlas till vackra korgar. Under förhistoriska perioder använde människor dessa tekniker för att göra mattor eller behållare i material som träbast, vass och gräs.

Eva är specialist på användningen av naturliga material i behållare och kläder, under kursen kan du få mycket information om hur man använder olika naturliga material och hur de har använts i det förflutna. Eva är en professionell slöjdare och hantverkare från Holland samt en mycket efterfrågad lärare. Hon arbetar uteslutande med naturmaterial och gör ofta rekonstruktioner åt museer runt om i världen.

Guldskinnsbroderi med Amica Sundström

I denna kurs får du lära dig grunderna i guldskinnsbroderi. En broderiteknik som går tillbaka till 1300-talet. Samma mönsterform klipps ut ur två olikfärgade valkade ylletygbitar. Genom att byta plats på mönsterformerna och sy fast dessa i bottentyget, kant i kant skapas grunden för broderiet. Över skarven och som dekoration, sys smala förgyllda skinnremsor fast. Det är de som givit namn åt tekniken. Resultatet blir mycket effektfullt. Inga tidigare kunskaper behövs.

Till vardags är Amica Sundström texilantikvarie på Statens historiska museer. Hon driver också företaget Historical Textiles tillsammans med Maria Neijman. De har tillsammans projekt lett arbetet med att rekonstruera 4 st guldskinnstäcken efter medeltida förlagor.

Historisk handspånad med ullfäste med Anna Macnaughton Lindemark

För dig som vill ta ditt textilarbete till nästa nivå, och spinna på historiskt vis med ullfäste. Vi provar olika spånadstekniker och olika typer av sländor, samt olika framdragningsmetoder och bruk av ullfäste. Vi diskuterar olika typer av ull, och tekniker för att bereda, tvinna, efterbehandla och använda garnet, utifrån din färdighetsnivå.

Grundläggande förkunskaper rekommenderas: du bör kunna spinna en tråd utan att vare sig du eller tråden bryter ihop. Saknar du förkunskaper kan detta uppvägas med tålamod.

Historiska sländor finns att köpa av kursledaren. Ull att arbeta med ingår i kursavgiften. Övrigt material och redskap finns att låna. Ta gärna med egna redskap och material!

Anna Macnaughton Lindemark har spunnit garn sedan 2007, med korta avbrott för mat och sömn. Hon samverkar med Hemslöjden Västra Götaland, Bohuslin och brittiska AGWSD, samt ett flertal museer, och de historiska föreningarna Battle of Wisby, Hornbore ting och Kongshirden.

Tälj en ätsked med Bengt Waldemarsson

En kurs för dig som vill utforska ätskedens mysterier. Måste det säga plopp när den lämnar munnen eller vad är det som gör den till din kompis varje dag? Vill du utforska hur man från en vedklabb skapar en smakfull ätsked så detta en kurs för dig.

Under kursen kommer du att lära dig att välja ut material, hur du sågar och klyver fram ett ämne och med yxan hugger fram en grundform. Vi kommer också att gå igenom vilka täljgrepp du kan använda för att på ett säkert och effektivt sätt tälja fram din personliga ätsked.

Bengt kallar sig allt oftare slöjdare även om slöjdandet är en bisyssla praktiken men en primärsyssla mentalt. Med rötter i Västerbotten har hantverket och slöjden gått i generationer. Farfarsfar och farfar tillverkade tjärtunnor och var skickliga hantverkare och slöjdare. Mycket av inspirationen till hans hantverk kommer från den traditionella bruksslöjden med tillverkning av slevar, skedar och skålar.

Tälj en bandgrind med Jenny Frohagen

Under denna kurs får du lära dig att tälja en enkel bandgrind, ett litet, smidigt vävredskap som har lång historia. Med en bandgrind kan du väva enkel tuskaft såväl som plocka avancerade mönster. Du får även möjlighet att sätta upp en varp och pröva väva.

Jenny Frohagen är till vardags adjunkt vid Institutionen för bild- och slöjdpedagogik på Konstfack där hon utbildar framtidens slöjdlärare. Hon har slöjdat sedan barnsben och är en mycket skicklig pedagog.

Slöjdklubb 10-15 år

Slöjdklubben är en tvådagarskurs för dig som är mellan 10-15 år där du får upptäcka slöjdens möjligheter och utveckla din förmåga att skapa i olika material tillsammans med andra barn under hantverkslägret. Du kommer att få tälja, smida en krok eller kanske sy och brodera ett fågel. Exakt vad det blir utforskar ni tillsammans. Slöjden varvas med lek, berättelser och kanske ett dopp i sjön om det är varmt ute.

Du behöver inte ha några förkunskaper men ta gärna med oömma kläder och badkläder.

Hantverkslägrets upplägg

Storholmen arkeologiska friluftsmuseum

7 juli: Ankomst från kl. 16.00. Information om upplägg, visning av museiområdet. En grillad måltid serveras med tunnbröd som du själv bakar över glöden. Workshop/prova-på nålbindning samt smide för de hugade, hantverkande och lägereldsmys. Vedbastun, som rymmer ca 16 personer åt gången, hålls varm till kvällen.

8 juli: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. 12.30 Smörgåslunch med kaffe/te. Föredrag/workshop om ätliga örter före middagen som serveras runt kl. 18.00. Bastun är uppvärmd.

9:e juli: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. (se kurserna nedan). Middag serveras kl 17.00, därefter avfärd.

Friluftsmuseet har en långhall, örtagårdar och flera rekonstruerade vikingahus. Blir vädret dåligt har vi tak över huvudet. Det ligger vackert vid Norra Malma naturreservat och gravfält vid sjön Erken. Efter hantverksdag och middag är det skönt med en bastu och ett dopp.

  • Vedeldad bastu som rymmer 16 pers vid sjökanten. WC och RWC och varmvatten finns.
  • Boende: Du bor i eget tält, men ett fåtal gemensamma sovplatser i tygtält och någon i rekonstruerat järnåldershus kan ordnas vid önskemål. Kontakta oss på: info@storholmen.org.