Endagsevenemang

Folkfesten Kulturmötet är tillbaka 2019!

Folkfesten Kulturmötet som varit en succé med fler än 1600 besökare, fick ta en paus under 2018 på grund av byggnationer. 2019 är den tillbaka! Som vanligt hålls den i vikingabyn på nationaldagen 6 juni med en massa musik och program för stora och små. 

Målet är att vara en myllrande mötesplats! Ett välkomnande nationaldagsfirande för alla, oavsett bakgrund, ålder, etnicitet och kön. Hela dagen kan barn och vuxna lyssna på musik, prova hantverk, lekar och andra aktiviteter från olika tider och platser. Lokala föreningar och organisationer visar och berätta om sin verksamhet.  Dagen arrangeras av oss i brett samarbete med många lokala aktörer. Se film från ett tidigare år av folkfesten HÄR!

Programmet offentliggörs inom kort! En artist kan vi dock annonsera om redan nu:  komikern Ann Westin, flertaligt korad till årets svenska kvinnliga komiker, förgyller dagen som nationaldagstalare med sin vassa och varma humor!

När: 6 juni
Var: Vikingabyn Storholmen
Entrépris: kommer i början av 2019.
(entréavg kommer att vara låg för att så många som möjligt ska kunna komma.)
Tillgänglighet: HWC Toalett finns (rullstolsanpassad toalett)

Program och övrig information: Fullständigt program för 2019 kommer i februari-mars.

 

Barnens arkeologidag 2019

Aktiviteterna under denna dag vänder sig till barnen, men hela familjen är välkommen att följa med! Barnen får prova på vikingatida hantverk och sysslor och höra sagor bland annat!

Datum: 2019 kommer senare i vår.
Det arrangeras nästan alltid sista söndagen i augusti. (2018 var det 26 Augusti.
Tid: 12:00-15:00
Entrépris: Publiceras senare i vår.

Detta får du göra hos oss

Händer & leraUnder barnens vikingadag så får du prova på och lära dig av vikingar när de gör sina hantverkssysslor i byn. Prova bland annat smide, ullhantverk, glaspärletillverkning, eller baka ditt eget tunnbröd över elden eller i askan. Hirdmännen lär ut och låter er prova på vikingatida kämpalekar!
Vid speciella tidpunkter på dagen hörs lurblåsarens signal ljuda över byn. Det är signalen för att något speciellt händer! Det kan vara dags för vikingatida lekar, sång och musik eller så förtäljer sagoberättaren en historia. Alla aktiviteter är gratis !

GlasugnI museet finns rekonstruerade byggnader och miljöer skapar autentisk atmosfär på platsen. Flera nya hus är under uppförande. I utställningshallen kan ni läsa om vikingarnas liv till vardags och se rekonstruerade föremål och modeller. I hallen finns även ett café med lättare förtäring. Bidrar till atmosfären gör också det vackra natursceneriet vid sjön.

På gångavstånd finns gästgiveri, pizzeria och badplats med strand.

Exempel på vikingaupptåg för hela familjen som brukar förekomma:

  • Kämpalekar, sång & musik
  • Sagoberättande
  • Vikingatida hantverk
  • Servering & souvernirförsäljning