Forntidspedagog/museilärare

Har du erfarenhet av praktisk pedagogik och är intresserad av arkeologi, forntid och historia? Tycker du om att arbeta med barn och unga? Vi söker en handlingskraftig och engagerad forntidspedagog till Sveriges trevligaste arkeologiska friluftsmuseum, i Roslagen utanför Norrtälje. Vill du bli en av våra nya kollegor under våren 2024? Vi erbjuder dig ett kreativt och omväxlande arbete i en naturskön arbetsmiljö, tillsammans med engagerade medarbetare. Läs mer om tjänsten nedan och skicka in din ansökan!

Om oss

Storholmen är ett arkeologiskt friluftsmuseum med ett flertal rekonstruerade hus och miljöer från vikingatid. Museets syfte är att tolka och levandegöra vikingatiden på ett handgripligt och levande sätt för allmänheten. Att lära genom att göra med fokus på slöjd, hantverk och berättande är centralt för vår pedagogik. Vi verkar för ett öppet, inkluderande och levande kulturarv och att vara en folkbildande mötesplats för en varierad allmänhet. Målgruppen är bred, med särskilt fokus på barn och unga.

Arbetsuppgifter

Som forntidspedagog hos oss arbetar du främst med att leda skolklasser i praktiska program om vikingatiden, där dialog och berättande/storytelling är viktigt. Du leder ett team med 2 andra personer. Genom att berätta och förmedla enklare hantverk och sysslor tillsammans med barnen, reser ni tillbaka i tiden och upplever aspekter av vikingatidens vardagsliv. Merparten av tiden sker arbetet utomhus.

Du har en viktig roll i att se till att programmet genomförs enligt plan, samt att elever och lärare får en bra upplevelse och ett fint minne av Storholmen. Förutom att leda och hålla samman dagen, ingår även en del förberedelsearbeten som att hugga ved, elda, bära vatten, handla och för vissa program ställa i ordning hantverksplatser. Efterarbeten kan vara att städa, diska, ställa i ordning miljöerna och låsa husen.

Anställningen inleds med två dagars introduktion där du träffar arbetsgruppen du kommer att ingå i. Introduktionen innehåller både teoretiska och praktiska element för att du skall känna dig trygg i din arbetsroll. En av fortbildningsdagarna genomförs på annan plats.

Dina erfarenheter och förmågor

Vi söker dig med eftergymnasial utbildning inom relevanta ämnen såsom museologi, didaktik, etnologi och arkeologi, och/eller som har specialkunskap inom fältet experimentell arkeologi, slöjd och konsthantverk, från exempelvis en folkhögskola. Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med barn och unga är ett krav.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper då en väsentlig del av arbetet handlar om att väcka engagemang genom att såväl berätta som lyssna och inbjuda till dialog. Vi tror därför att du tycker om att arbeta med andra och är lyhörd för andra människor. Du har en lösningsorienterad inställning samt tycker om att leda andra och ta eget ansvar.

Erfarenhet av storytelling och dramatiserade visningar är meriterande. Kunskaper i levande kulturarvsutövande som slöjd och hantverk är också meriterande, liksom specialkunskap om vikingatiden. Musikaliska kunskaper relevanta för uppdraget kan också vara en merit. Körkort underlättar mycket, då arbetet exempelvis kan innefatta att handla varor.

Anställningsform

Projektanställning 1,5 månad, heltidslön.

ANSÖKAN

Din ansökan ska innehålla ett CV och ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen och vi ser gärna att du beskriver på vilket sätt du kan bidra i rollen som forntidspedagog. Ansökan skickas via mejl till jobb@storholmen.org och ska vara inkommen senast 26 mars, 2024. Märk ansökan med: ”Forntidspedagog våren 2024”. Urval till intervjuer sker löpande.

Vi undanber oss kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Vi har redan valt de annonskanaler vi vill nyttja.

KONTAKT

Låter det intressant? Tveka inte att söka!
Vill du veta mer om arbetet, maila till Stiftelsens vice ordf. Jacob Christman: jacob.christman@storholmen.org.