Upplevelsedag – SFI

Det har gått några dagar sedan vi var i vikingabyn med eleverna från SFI. Jag vill tacka er som delade med er så generöst. Visade och pratade och musicerade. Ni kan inte ana hur glada eleverna var.

En kvinna från Afghanistan tog tag i min arm och ville visa att hon behövde säga något viktigt. På knagglig svenska berättade  hon att hon hade känt sig som hemma på vikingabyn. Att det såg ut precis så hos hennes mormor o morfar. Brödbaket o järnhanteringen upplevde hon som barn. Hon blev så glad över att kunna känna sig så hemma i Sverige.

En annan, ung kille, sa till mig att det var första dagen han var lycklig sedan han kom till Sverige. De unga killarna från Eritrea som älskade att klä sig i vikingakläderna. Trummorna och musiken som är så universell.

Vi har de här dagarna, som har varit efter vår utflykt till er, haft så mycket att prata om.
Dessutom berättade ni så tydligt och bildligt att de flesta förstod mycket.
Det extra trevliga var ju det ni berättade om vikingatiden och kulturutbytet. Det kan ju aldrig tas fram tillräckligt. Att det kan vara så givande med olika människor. Invandringen betyder så mycket positivt med tanke på mångfald och kulturutbyte. Tänk om vi kunde utveckla något slags samarbete i framtiden mellan SFI och vikingabyn?

För mig betydde utflykten att jag plötsligt fick syn på fler personligheter bakom de ibland tysta och blyga eleverna.

Tusen tack och med hopp om att vi kan komma tillbaka.

-Karin, Lärare SFI