Skolprogram 3 timmar

Levande historia

Baka brödLevande historia är ett spännande sätt för barn och ungdomar att bekanta sig med forntiden. Genom att kunna uppleva en svunnen tid med smak, doft, syn, hörsel och känsel blir kunskapen förankrad i kroppen! Levandegörande historia kan sägas vara de arkeologiska friluftsmuseernas sätt att föra fram och dela med sig av historia till besökaren. Det är ett bra komplement till traditionellt lärande. Att se en sländtrissa bakom glas i sin monter på museet får en helt annan, djupare innebörd om man fått prova på konsten att spinna själv.

Historien som bollplank

Målet med verksamheten är att ge barnen en möjlighet att med alla sinnen få en upplevelse av hur livet kunde ha tett sig för tusen år sedan. Att ge ny kunskap om vikingatiden, att ge lust till att lära mer om historia, och att motverka fördomar och mytbilder om vikingatiden är våra viktigaste uppgifter.

Historia kan användas som ett bollplank till våra egna liv och ge perspektiv på vår samtid. Att själv prova att spinna en tunn tråd på en slända ger en respekt och en förståelse för det arbete som ligger bakom material och kläder som vi idag tar för givet.

Under denna dag så bjuder vi på spännande guidningar anpassade för skolor utöver våra längre upplevelsedagar med mer hantverk.  Två guider i vikingadräkter visar och berättar. Hur levde man till vardags? Vad åt man? Hur klädde man sig? Hur var det att vara rik eller fattig? Flicka och pojke?

Visningen anpassas till barnens ålder, men passar bäst från åk 3.

Upplevelsens tid: ca 3 timmar
Max antal: ca 30 personer
Pris 2018: 220 kr/pers inkl moms
Minimipris per grupp: 3.000 kr
Bokning: Via mail: bokning@storholmen.org, eller via telefon: Tel: 0727-278912.
Frågor? Maila info@storholmen.org eller ring 070-3425170.

Önskas en guidning som överskrider 30 personer, kontakta oss så komponerar vi ett program som passar er grupp.

Skolprogram på 3 timmar har tagits fram som ett billigare och kortare alternativ till våra mer påkostade heldagar med hantverk på Storholmen. Fokus ligger på berättande, att utmana mytbilder, skapa nyfikenhet, spänning och eftertanke.

 

Programexempel

Besök på gravfältet Norra Malma bland knotiga ekar

Ett dagsbesök hos oss brukar inledas med att barnen ledsagas genom gravfältet. Vi berättar om gravarna, hur man tänkte kring döden och livet efter detta och hur det kan ha gått till när någon sörjd närstående gick till den sista vilan för mer än tusen år sedan. Det brukar även väcka tankar till situationer i barnens samtid och hur vi begraver och sörjer våra döda idag. De funderar även över arkeologens arbete. Får man gräva upp en annan människa? Är det skillnad om graven är 1000 år eller 100 år?

Vänskapsceremoni

Innan vi går ner till byn brukar vi göra en ceremoni i ekbacken där barnen delas in i de grupper som ska hantverka och göra olika aktiviteter under dagen. Vi kallar dessa grupper för ”ätter”, familjer. Barnen som hamnar i samma ätt tillhör för resten av dagen samma familj och ska samarbeta med dagens sysslor och lekar.

Lekar

Väl i byn möts barnen av byns innevånare. Vi samlas på tunet för att prova på olika lekar som finns beskrivna i den isländska Eddan eller som är bevarade i lektraditionen. Lekar som rövkrok, släppkäpp, sparka bläse, tuppfäktning med mera!

Matsäck

Efter de livliga lekarna behövs en stunds vila. Medhavd matsäck äts vid elden. Samtidigt ges tillfälle att utforska omgivningen.

Vikingatida brödbakning

Dagen fortsätter med brödbakning. Genom brödbakning ges barnen möjlighet
att reflektera över den möda som krävdes för att hålla sig med saker som vi idag tar för
givet. Att själv få klara av att tända en eld utan tändstickor eller tillverka något med
egna händer ger ofta en alldeles särskild tillfredsställelse.

Samling och avslutning

Dagen avslutas med en gemensam samling vid tingsplatsen eller i skiftesverkshuset. Det kan vara frågestund i kungshallen, dans, elduppgörning eller en fornnordisk saga till exempel.

Aktiviteterna kan variera beroende på gruppens storlek och ålder, samt väderlek.